Таг: ROOT

Инсталирајте го EPEL Repo на CentOS и RHEL 7.x

Како да ги инсталирам дополнителните складишта како Fedora EPEL repo на верзијата на Red Hat Enterprise Linux сервер 7.x или верзијата на CentOS Linux серверот 7.x? Детали за прирачникот Ниво на тешкотија () Привилегии за коренот Да Барања CentOS / RHEL / Fedora Проценето време на завршување 5m Можете лесно да инсталирате разни пакети ...

Инсталација и подесување на Free Tacacs + сервер во Linux

Инсталација и подесување на слободен TACACS + сервер во Linux (тестирани преку GNS3 & VirtualBox) софтвер користи: Користете GNS3 0.8.3.1 3700 IOS рутер како и DHCP Користете Ethernet прекинувачи за да се поврзете домаќините Користете VirtualBox гости водење на Ubuntu Linux сервер 12.04.2 LTS http: / /shrubbery.net/tac_plus/ Инсталација: 1.Login како root ...

Конфигурирај го централизираниот сервер на Syslog во Линукс и поставете syslog клиенти на различни платформи

Linux доаѓа со вграден syslog пакет кој можете да го користите како централизиран syslog сервер. Во суштина, може да се користи за испраќање на сите датотеки за дневник од вашите мрежни уреди или апарати на оддалечена и централизирана локација. Исто така има и некои популарни syslog пакети за ...

Обезбедување на вашиот OpenSSH сервер во Linux

Secure Shell (SSH) е програма која се користи за обезбедување на комуникација помеѓу два ентитета, честопати користена како замена за Telnet и Berkeley протоколите како што се далечинскиот управувач (RSH) и далечинското најавување (Rlogin). SSH исто така се користи како безбедна алатка за далечинско копирање, замена на традиционалните протоколи ...

SSH автентикација преку јавни / приватни клучеви

За упатството "Обезбедување на вашиот OpenSSH сервер во Linux" автентикацијата базирана на клуч е еден од начините за обезбедување на вашиот SSH сервер. Подолу се дадени деталите за тоа како е направено: Корисниците можат да се најавуваат оддалеку на серверот Secure Shell (SSH) користејќи го јавниот / приватниот клуч без да ја внесувате лозинката. Ова може да се додаде ...

Временска синхронизација во Active Directory

Извинете, дали имате време? Па, подобро е ако сте администратор на Active Directory. До DNS, временската синхронизација е една од најважните зависности на Active Directory. По дифолт, Active Directory ќе толерира плус или минус од пет минути помеѓу ...

Прилагодено snmpd продолжување за проверка на портот

Како што е чудно што звучи, неодамна имав задача да ги извршам пристанишните проверки без пристап до LAN, на кој демоните слушаат врски. Зборувајќи за решение за следење, очигледен избор беше SNMP, што е најраспространето средство за добивање здравствени информации од ...

Поставете Exim правилно да го одбиете Невалидниот Email на вистинскиот начин и нека вашиот Cpanel сервер работи малку поедноставно.

Метод М) М Отвори WHM и кликнете на Exim Configuration Editor P. Кликнете на копчето Switch to Advanced Mode. О. Скролувајте надолу додека не го видите делот на ACL. Ќе видите три канти. Во центарот поле, најдете го делот што се чита - Погледнете ...

Како да се клонира MySQL база на податоци

Еве еден метод за да се создаде реплика на базата на податоци 1, со сите негови табели и нивното знаење Да ја исфрлите вашата база на податоци за снабдување во sql датотека # mysqldump -uroot -p производство -r manufacturing.sql Ако сакате само шема (база на податоци со празни маси) # mysqldump-отстранување -p производство ...

Скрипт за мониторинг на редот за постфикс

Тука е мала скрипта Perl која може да биде корисна како монитор на редот Postfix (брои бројот на е-пораки во редот за Postfix) #! / Usr / bin / env perl # postfix queue / s size # author: # source: http: // tech .groups.yahoo.com / група / постфикс-корисници / порака / 255133 користат строги; користи предупредувања; користете Симбол; подброј {my ($ ...

GitLab на CentOS - верификација на сертификатот на серверот не успеа

Ако го следите овој рецепт за инсталирање на GitLab на CentOS, може да имате некои проблеми. Всушност, препорачаната школка за корисникот на git е / sbin / nologin, но тоа не функционира за мене. Морав да поставам / bin / bash како школка со # usermod -s / bin / bash git Исто така, ако ...

Поделбата X не започнува на границата на телесниот сектор

Ако го стартувате "fdisk -l", а исто така добивате една работа како: # fdisk -l .... Диск / dev / sdb: една илјада.P GB, 1000204886016 бајти 255 глави, шеесет сектори / монитор, 121601 цилиндри Единици = цилиндри на 16065 * 512 = 8225280 бајти Секторско мерење (логично / телесно): 512 ...