Безбеден WordPress против лажни и еднократна е-пошта спам

 

Во овој хато, ќе покажеме како да го користиме приклучокот Fiddlemail WordPress за да ја обезбедиме вашата инсталација на WordPress против употребата на е-адреси за еднократна употреба (исто така познати како лажни или сметки за е-пошта).

Кои е-мејл адреси за еднократна употреба и зошто да ги блокирате?

Еднократните е-адреси често се користат за да се регистрираат за различни услуги користејќи лажни податоци. Е-пораките кои пристигнуваат во соодветната поштенска кутија се видливи за јавноста и најчесто се бришат кратко време по, на пример, десет минути. Не е потребна регистрација за читање на пораки кои пристигнуваат во ова поштенско сандаче.

Како давател на услуги или сопственик на веб-страница, нормално не сакате корисниците да се пријават со ваква адреса, бидејќи тоа значи дека нема да можете да ги контактирате подоцна. Корисниците на лажни сандачиња за примање на е-пошта нема да ги проверат своите поштенски сандачиња за било која друга причина отколку да добијат линк за активирање - поштенското сандаче може да се смета мртов.

Предуслови

 • Неодамнешни WordPress, барем 3.8
 • PHP 5.4 +

Инсталирате приклучокот

Одете во Приклучоци -> Додај нов

Инсталирај приклучок за

Внесете клучниот збор Fiddlemail во полето за пребарување и почекајте резултатите да се вчитаат. Потоа кликнете го копчето Install Now во приклучокот.

Додај приклучок

Активирајте го приклучокот со кликање на копчето Активирај во полето за приклучоци.

Активирај го приклучокот

Поставете го приклучокот

Во овој момент, потребен ви е клуч за API fiddlemail.com.

Регистрирај се на Fiddlemail

Регистрирај се на Fiddlemail

Внесете ја вашата е-адреса и изберете (безбедна) лозинка. Потоа кликнете на копчето Регистрирај се.

Кратко потоа, ќе добиете е-пошта која содржи врска за верификација што треба да ја кликнете за да ја активирате вашата сметка.

После тоа, можеш Логирај Се со вашите ингеренции.

Логирај Се

Добијте бесплатен API-клуч

Во прегледот на сметката, скролувајте надолу до плановите за API и кликнете на копчето за избор под полето Fiddlemail Free.

Добијте бесплатен клуч

Ова веднаш ќе создаде клуч за API кој ќе се појави на страната на вашата сметка.

добие API клуч

Можете да ги покажете деталите на вашиот клуч (и) со кликнување на копчето i од десната страна од полето за клуч.

Копирајте го клучот во таблата со исечоци.

Активирај го клучот во WordPress

Одете во Подесувања -> Старт

Активирај клуч во WordPress

Вметнете го клучот во полето за клуч на API. Потоа кликнете на зачувај. Откако ќе се провери клучот, можете да го видите статусот на вашето копче на страницата со поставки. Информациите зависи од типот на клучот што го имате (бесплатен или платен план).

Поставувања за

 • План за API
  Ова покажува кој план (бесплатно или премиум) што го користите.
 • Клучен активен
  Покажува дали клучот е моментално активен и може да се користи.
 • Употребливо до
  На платените планови ова ви покажува колку долго вашиот клуч е сеуште валиден или кога вашата претплата е обновена.
 • Функција за оценување е достапна
  Да или Не. Покажете дали на вашиот клуч е дозволено да ја користите опцијата за продолжено пребарување или не. Ова ќе покаже "да" на платени планови, "не" на бесплатен план.
 • Користени се IP-слотови
  Можете да користите еден API клуч на повеќе IP адреси (сервери). Ова ви покажува колку од вашите достапни ip слотови веќе се користат. Информациите можеби не се ажурирани, ако некои од вашите сервери што ги поставивте клучот се уште не направиле никакви API-пребарувања.
 • Барања последна минута / час / ден / месец
  Ова ви го покажува користењето на вашиот клуч и соодветните граници (доколку ги има).

Приклучокот сега е подготвен да го користи, но ние ќе ги прилагодиме некои поставувања за да ги направиме нашите потреби.

Напредни поставки

Кликнете на табулаторот Settings.

Напредни поставки

Стандардните поставувања се во ред, но ако сакате да ги промените, на пример, бидејќи не сакате коментари да бидат испратени во спам-фолдерот, наместо да бидат директно блокирани, изберете го соодветното поставување тука.

Покрај тоа, можете да одберете да не ги филтрирате сите полиња поврзани со е-пошта, но само да ги блокирате коментарите или регистрациите користејќи адреси за еднократна употреба.

Кликнете на јазичето Напредни подесувања.

изберете да не ги филтрирате сите полиња поврзани со е-пошта

За да добиете подобри резултати од API-то на Fiddlemail можете да одберете да ја испратите целосната е-адреса, наместо само доменот на е-пошта. Ова му овозможува на API да врати резултат кој покажува веројатност дека адресата ќе биде лажна. Сепак, ова поставување е достапно само за платени планови.

Филтерскиот резултат е стандардно на 75. Сакам да го спуштам до 50 за да биде поцврсто во блокирање на сомнителни поштенски адреси.

Во прилог на API-то на Fiddlemail можете да одберете да ги проверите домените против Spamhaus DBL и URIBL. Овие услуги одржуваат листа на спамирање или фишинг домени, па затоа е генерално добра идеја да ги користите и овие услуги.

Ве молиме имајте на ум дека овие услуги се бесплатни само за некомерцијална употреба (видете ги терминските страници на Spamhaus / URIBL за детали).

Кликнете на картичката Blacklist / Бела листа.

Црна и бела листа на е-мејл адреси

На ова место можете да внесете некои домени кои во никој случај не сакате да ги блокирате, на пример, доменот на вашата компанија или домените како gmail.com (кој веќе е запишан во листата на Fiddlemail). Покрај тоа, можете да внесете домени кои сакате секогаш да бидете блокирани, на пр. Домени за кои добивате коментари за спам, но кои не се третираат како спам домени од Fiddlemail, Spamhaus или URIBL. Доменот што често се користи за коментари за спам или лажни регистрации на пример е mail.ru. Бидејќи ова е руски бесплатен сервис, не се смета дека е снабдувач со пошта за еднократна употреба од Fiddlemail.

Проверете го поставувањето

Отворете пост или страница на вашиот WordPress (што има коментари) и движете се надолу до формуларот за коментари. Осигурајте се дека сте не најавен.

Проверете го поставувањето

Внесете некој коментар текст, име и тест е-мејл адреса, на пр [Email заштитени] и поднесете го коментарот. Треба да видите порака како оваа:

Тестот е успешен

Проверете ги логовите

По некое време (или некои сопствени тестови) можете да го проверите дневникот за приклучоци на Fiddlemail. Одете во табулаторот "Пријави дневник" на страницата со поставки за Fiddlemail.

Пријави за е-пошта

Овде можете да видите некои примери на дејства извршени од приклучокот. По наоѓате објаснување за различните пораки за статус на резултат:

 • осомничениот
  Внесената адреса се сомнева дека е лажна или спама и е блокирана од регистрирање / коментирање на вашиот блог.
 • сомнителен [кеш]
  За да зачува API повици, кешот на приклучокот резултати локално за неколку часа и не ја пребарува истата адреса неколку пати по ред. Истото важи и за различни други статусни кодови.
 • блокиран: spamhaus / блокиран: uribl
  Доменот наведен е наведен во соодветната црната листа и таков беше блокиран од објавувањето на вашиот блог.
 • бела листа
  Имате бела листа на овој домен на локално ниво.
 • црната листа
  Доменот го имате на локално ниво на овој домен.
 • ok
  Доменот / адресата не е осомничен дека е лажен или спам.
 • грешка
  Се случи некоја грешка при пребарување на API.

Во табелата на дневникот има уште неколку колони, но тие треба да бидат очигледни.

Ви посакувам бесплатен блог!

извор

реклами

Оставете Одговор

GTranslate Your license is inactive or expired, please subscribe again!