Како да инсталирате LEMP (Linux, nginx, MySQL, PHP) стек на openSUSE

how-to-install-lemp-linux-nginx-mysql-php-stack-on-opensuse-vpsВо овој едноставен начин, ќе научите како да го поставите и првично го конфигурирате основниот LEMP стек на a RoseHosting openSUSE VPS.

Без понатамошно разбирање, можеме да започнеме со отстранување на преинсталираниот веб-сервер Apache, бидејќи ние го заменуваме со nginx.

За да го направите тоа, прво ќе ја запреме услугата, ќе ја исклучиме од автоматско стартување и потоа ќе ја отстраниме. За да го направите тоа, напишете:

 

# systemctl запре apache2.service # systemctl оневозможи apache2.service # zypper rm apache2

Сега, кога веб серверот Apache е отстранет, можеме да го ажурираме системот. Тип:

# zypper up

Ќе почнеме да го поставуваме нашиот LEMP стек со инсталирање на mysql. За да го направите тоа, впишете го следново:

# zypper install -y mysql-community-server mysql-community-server-client

овозможи & започнете го,

# systemctl овозможи mysql.service # systemctl стартувај mysql.service

и продолжи со првичната конфигурација на mysql. Следете ги пораките на екранот на следниов начин:

# mysql_secure_installation чекори:

- Внесете ја тековната лозинка за root (внесете нема): - Поставете лозинка за root? [Y / n] Y - Отстрани анонимни корисници? [Y / n] Y - Да го одредите најавувањето на коренот од далечина? [Y / n] Y - Отстранете тест база на податоци и пристап до него? [Y / n] Y - Вчитај ги табелите за привилегии сега? [Y / n] Y

Следно, ајде да инсталираме nginx. Тип:

# zypper install -y nginx

Внесете ја следнава команда за да го вклучите веб-серверот nginx при стартување:

# systemctl овозможи nginx.service

во случај на "/ sbin / insserv не успеа, излез код 1" грешка, напишете:

# insserv syslog

и повторете:

# systemctl овозможи nginx.service

за да ја овозможите услугата webсерверот, и

# systemctl започне nginx.service

за да го стартуваш.

Конфигурација на веб серверот nginx:

Креирајте тест index.html датотека користејќи го вашиот омилен текстуален уредувач. Во овој случај, vim:

# vim /srv/www/htdocs/index.html

и напиши некои работи за тестирање во него. Ние нема да ја користиме оваа датотека, неговата цел е да ни покажеме дека досега ги направивме сите вистински чекори:

тестирање на веб серверот. нема инсталирано php.

Одете во http: // <yourdomain.com> или http: // <your_ip_address> во вашиот прелистувач. Треба да ја видите содржината на датотеката.

Сега, отворете ја и изменете ја конфигурациската датотека nginx. Бидете сигурни дека тоа личи на оној што го објавувам, освен линиите за кои сте сигурни дека сакате да ги прилагодите според вашите потреби. Забележете дека ова е само почетна конфигурација и може да варира во зависност од веб-страницата / веб-апликацијата што ќе ја примите.

# vim /etc/nginx/nginx.conf

worker_processes 2;
слушај 80; server_name _;

локација / root / srv / www / htdocs /; index index.php index.html index.htm; }

error_page 500 502 503 504 /50x.html; локација = /50x.html { root / srv / www / htdocs /; }

локација ~ \ .php $ { try_files $ uri = 404; root / srv / www / htdocs /; fastcgi_pass 127.0.0.1: 9000; fastcgi_index index.php; fastcgi_param SCRIPT_FILENAME $ document_root $ fastcgi_script_name; вклучуваат fastcgi_params; }

локација ~ /\.ht { ги негира сите; } }

Зачувајте ја датотеката и направете ја услугата nginx свесни за промените со повторно вчитување со следнава команда:

# systemctl reload nginx.service

Конечно - инсталирај php-fpm:

# zypper install -y php5-круша php5-gd php5-mbstring php5-mcrypt php5-сокети php5-xmlrpc php5-zlib php5-curl php5-bz2 php5-ftp php5-sysvsem php5-fpm php5-mysql

Започнете ја конфигурацијата php-fpm со копирање на конфигурациската датотека:

# cp -v /etc/php5/fpm/php-fpm.conf.default /etc/php5/fpm/php-fpm.conf

Паметно е само да се овозможи регистрирање на грешки. Отворете ја конфигурациската датотека со вашиот омилен уредувач на текст:

# vim /etc/php5/fpm/php-fpm.conf

обележете ја и уредете ја следнава линија за да ја поставите точната патека за датотеката на датотеката:

error_log = /var/log/php-fpm.log

Овозможете ја услугата и започнете ја:

# systemctl овозможи php-fpm.service # systemctl започне php-fpm.service

Потоа создадете тест PHP датотека:

# vim /srv/www/htdocs/index.php

<? php phpinfo (); ?>

Отворете http: // <yourdomain.com> или http: // <your_ip_address> во вашиот веб прелистувач. Ако внимателно следеше, сега треба да ја видите почетната страница на phpinfo.

И тоа е тоа. Успешно воспоставивме LEMP стек на нашиот openSUSE VPS. Следниот пат ќе ги видиме чекорите за поставување на некои од најпопуларните CMS системи на оваа поставка.

Оставете Одговор

Оваа страница користи Akismet за намалување на спам. Научете како се обработува вашиот коментар.

GTranslate Your license is inactive or expired, please subscribe again!