GNU / Linux Преглед: Ubuntu 17.04 Zesty Zapus


Ова е преглед на Ubuntu 17.04 Zesty Zapus со двете обединети 7 и 8 десктоп средини. Ова издание е убаво како и секогаш, подготвено за сериозна употреба и комплетирано со повеќе пакети од 70000 на официјално складиште. Тоа ќе биде поддржано за 9 месеци до јануари 2018. Конечно, се надевам дека овој преглед им помага на луѓето да најдат како е Убунту и што е интересно од 17.04. Уживајте!
Забелешка: овој напис е преглед на Ubuntu 17.04 Zesty Zapus. Ако барате уште една за Зисти, веќе имаме комплетни линкови за преземање, како да инсталирате, што треба да направите по инсталацијата, и Убунту Будџи преглед. Ако сакате да ја зачувате пропусниот опсег, преземете Ubuntu користејќи zsync.

1. Преглед на работната површина

Ова е десктоп изглед на Unity на Ubuntu 17.04. Стандардната работна околина што се најавувате во прв пат е Unity 7.
Работи Desktop
Како претходно издание, десктопот Unity сè уште има современи контролни копчиња (од горниот лев агол на прозорецот, наместо од горниот десен агол). Таа користи тема за Ambiance (црно-ориентирани врвни решетки и панели) и Ubuntu Icon Theme како десктоп уметнички состав.

Мени на работна површина ("цртичка")
Нема промени за изгледот на цртичка, сеуште е иста. И да Единство го поддржува Супер копчето за отворање / затворање на цртичка. Содржините се категоризираат со филтри (десно) и објективи (долу).

Цртичка покажува апликации

 

Цртичка за преглед на слика

 

2. Единство 8

Ова е десктоп интерфејс на Unity 8. Таа е претходно инсталирана на Ubuntu 17.04 заедно со стандардниот Unity 7. За да покажете Unity 8, треба да се одјавите, потоа изберете "Единство 8" на екранот за најава (кликнете на малку Ubuntu копчето над корисничкото име) и најавете се.
Работи Desktop
Како што можете да видите, десктопот изгледа уникатен со различна тема и десна лента (тоа нè потсетува Budgie, нели?). Таа има свои сопствени подесувања на системот, различна од онаа на Unity 7. Изгледот и чувството на овој целосен интерфејс е многу мобилно ориентиран.

Мени за десктоп
Ако цртичката на Unity 7 има тенденција да се шири хоризонтално, тогаш цртичката Unity 8 има тенденција да се шири вертикално. Тоа е типичен интерфејс за паметни телефони со екран на допир.

Што е Единство 8? Тоа е следната генерација Единство подготвено за "конвергенција" (еден интерфејс за десктоп и мобилни компјутери.
Како е неговата иднина? За жал, Canonical го најавува тоа тие ќе го запрат развојот на Unity 8. Но, среќно, постои Yunit новиот Unity 8 продолжување од Yunit.io проектот.
Колку е погодно? Многу GUI програми не работат на Unity 8, како што е Nautilus. Но, календарот на GNOME работи добро. Значи, не е подготвена за секојдневна употреба на компјутери. Би сакал Јунит понатаму да го направи Унити 8 стабилен за секојдневниот живот, како што се Единство 7.

3. Употреба на меморија

Во време на мирување по свежо инсталирано, Ubuntu 17.04 троши околу 1GB RAM меморија. Нема никаква разлика со претходната верзија на Ubuntu 16.10. За секој корисник на десктоп, 1GB често се смета за премногу голем иако е сè уште помал од Ubuntu GNOME 17.04 Beta 1 (во мирување 1.4GB). За да го споредите, постојат и пониски основно OS Loki (600MB) и Неон со KDE 5.8 (350MB).
Вкупно
Таа оди околу 980-1000 MB во мирување.

Процеси
Тоа е речиси како традиција да се види compiz како најгорниот процес со глад. Еве ги првите три: compiz 72MB, Xorg 26MB и gnome-софтвер 15MB. Често, compiz оди диви до повеќе од 100MB.

4. Позадини

Тие се нови убави позадини. Овие позадини се победници на Ubuntu 17.04 Конкурс за обои одржана на Фликр. Ако сте фотограф и сте заинтересирани да дознаете повеќе за овој натпревар, видете Ubuntu wiki. Мој омилен е Шума од Мориц Рејзингер, како за тебе?

5. Стандардни апликации

Ubuntu 17.04 ги носи најновите компоненти на GNOME 3.24 и исто така нова верзија на многу апликации.

 • Nautilus 3.20.4
 • LibreOffice 5.3.1
 • Firefox 50.1
 • Thunderbird 45.8
 • Убунту Софтвер 3.22.7
 • Контролен центар 14.04.3
 • Shotwell 0.22
 • предвремени 2.23.6
 • Пренос BitTorrent 2.92
 • Remmina Remote Desktop 1.1.2
 • NetworkManager 1.4.4

6. Репозиториум

Ubuntu 17.04 обезбедува навистина огромен број на програми за репо. Достапно е околу 70000 пакетите, сите инсталирани со APT или Synaptic. И не заборавајте дека можете да го користите софтверот Ubuntu Software кој е лесен за користење за да ги инсталирате.
Ubuntu Software
Ова е нашата "App Store". Сите апликации се категоризирани во формат кој е лесен за користење. Можете исто така да пребарувате кој било софтвер.

Sources.list
Еве ја содржината на /etc/apt/sources.list датотеката. Ги наведува адресите на серверот за складирање што ги користи Ubuntu 17.04.

Број на пакети
Со повикување на командата за $ apt-cache stats, можеме да видиме колку пакети се достапни за репо.

7. Дневен живот

Овој дел нагласува некои информации што можете да ги користите како дневни потреби. Ubuntu 17.04 е стабилен оперативен систем со комплетен софтвер на репо, подготвен за употреба за било која намена.
Прилагодување
Лесното прилагодување на работната површина може да се направи со помош на Unity Tweak Tool. Оваа алатка покрива многу аспекти на вашата работна површина и брзо ги менува. Не грижете се, може да се врати на стандардно ако направите некоја грешка.

Убунту, исто така, има "Control Panel", System Settings. Тука ги менувате вашите основни системски параметри, како регионален формат, време, нагодувања за глушец / допир, монитор итн.

Документи
Имате најголем слободен канцелариски пакет на Ubuntu: LibreOffice. Таа поддржува и двете ODF и документи на Microsoft Office. И тоа е 5.3 на 17.04, па има лента како лента.

Графички дизајн
Многу бесплатни алатки за дизајн се достапни на репо. Заменете ја Photoshop со GIMP, CorelDRAW со Inkscape и InDesign со Scribus. Тие се достапни на репо.

анимација
Веројатно е изненадувачки дека Ubuntu нуди одличен 2D софтвер за анимација, како и 3D. Ако сте биле корисник на Macromedia Flash MX, ќе ви се допаднат Synfig Studio и Tupi 2D. Ако ви се допаѓа 3D Studio Max, ќе ви се допадне Blender. Сите се достапни на репо.
Развој на софтвер
Ubuntu 17.04 ги вклучува и компајлерите gcc и g ++ (6.3.0), преинсталирани се и Python 2 и Python 3 преведувачите (2.7 и 3.5), Perl (5.24), а исто така се инсталира и основниот пакет. Тоа значи дека Ubuntu е подготвена за вас да програмирате програми за повеќето јазици. Освен тоа, постојат повеќе алатки за развој на репо, како што се OpenJDK и Eclipse, MonoDevelop, Qt Creator и така натаму.
Image Mounter
Замислете дека треба да "монтирате" ISO сликовна датотека. Можете да го направите веднаш на Ubuntu 17.04 бидејќи има претходно инсталирана програма за Гном Image Mounter. Погледнете колку е лесно да се направи тука.

8. Листа на огледала

Ова се некои локални огледала за 17.04 во некои земји. Со користење на ова, вашиот Ubuntu ќе преземе пакети од серверот во вашата земја, наместо на меѓународен сервер. Од вас може да најдете најблизок огледало Листа на архивни огледала на. Забелешка: за да користите огледало, само заменете го URL-то на секоја линија во вашиот source.list во една од овие URL адреси.
Индонезија
Дантутама Компани http://kartolo.sby.datautama.net.id/ubuntu
Buaya Surabaya http://buaya.klas.or.id/ubuntu
Јапонија
Универзитетот во Цукуба http://ftp.tsukuba.wide.ad.jp/Linux/ubuntu
Универзитетот во Тојама http://ubuntutym.u-toyama.ac.jp/ubuntu
Соединети Држави
Kernel.org http://mirrors.us.kernel.org/ubuntu
Универзитет во Калифорнија, Беркли http://mirrors.ocf.berkeley.edu/ubuntu
Обединето Кралство
Универзитетот во Кент http://www.mirrorservice.org/sites/archive.ubuntu.com/ubuntu
Универзитетот во Оксфорд http://mirror.ox.ac.uk/sites/archive.ubuntu.com/ubuntu

9. Технички детали

Овој дел покажува некои технички информации за Ubuntu 17.04.

 • Име на оперативниот систем: Ubuntu
 • Верзија: 17.04
 • Codename: Zesty Zapus
 • Датум на издавање: април 13th 2017
 • Платформа: десктоп
 • Архитектура: 32 бит, 64 бит
 • OS семејство: GNU / Linux
 • Тип на поддршка: редовни, nonLTS
 • Поддршка во животот: 9 месец
 • Големина на сликата: 1.5GB
 • Иницијален систем: systemd
 • Сервер за прикажување: X11, Mir
 • Десктоп околина: Единство
 • Изворен код: Launchpad, CDIMAGE

 

заклучок

Генерално, нема посебни промени во Ubuntu 17.04 Zesty Zapus во споредба со претходната верзија 16.10 Yakkety Yak. Сè уште е лесен за користење, комплетен (како и во софтверските пакети), и погоден за секојдневниот работен век како порано. Подготвен е за сериозна употреба барем на 2GB RAM меморија, но ви препорачувам 4GB RAM меморија (како моја) да го користите Ubuntu 17.04 бидејќи е многу беспрекорно на него. Сепак, за жал, Ubuntu 17.04 со вграден Unity 8 не е доволно, не е подготвен за сериозна употреба.

Придонесете!

Ако сакате да се вклучите во развојот на Ubuntu, можете да започнете Страница за придонес во заедницата. За да пријавите бубачки, користете на овој линк. За да се придружите или да видите историска архива, погледнете го ова листа на сите мејлинг-листи на Ubuntu. И да донираме и да помогнеме развојот на Убунту финансиски да видиме страница за финансирање.

Белешки за изданието

 

извор

Оставете Одговор

Оваа страница користи Akismet за намалување на спам. Научете како се обработува вашиот коментар.

GTranslate Your license is inactive or expired, please subscribe again!