Како да се оневозможи кратенка на тастатура во VLC плеер

VLC е богата мултимедијален плеер. Станува збор за апликација кога ќе треба да репродуцирате МКВ-датотека што повеќето медиумски плеери не ги поддржуваат. Се разбира, да се јавите на VLC само медиа плеер е неправеден; има карактеристики на повеќето медиумски апликации немаат вклучена функција за прикачување и a функција за пренос во живо. Треба да користите неколку различни апликации за да ги добиете сите функции кои VLC ги има во една апликација. Исто така има одлична поддршка за кратенка на тастатурата и може целосно да ги прилагодите кратенките на тастатурата. Можете исто така да оневозможите кратенка на тастатура во VLC плеер ако се судира со друга апликација. Еве како.

Ова функционира во најновата стабилна верзија на VLC плеер. Постарите верзии ја немаа оваа опција, па ако не работат за вас, осигурајте се дека имате инсталирано најновата верзија на VLC.

Оневозможи кратенка на тастатура

Отворете VLC плеер и од лентата со мени, одете во Tools> Preferences. Алтернативно, само допрете го копчето за кратенка Ctrl + P.

На екранот со параметри, одете на јазичето Hotkeys. Овде ќе видите комплетна листа на сите кратенки на тастатурата. Можете да ги уредите ако сакате, но ако сакате да исклучите кратенка на тастатурата, двоен-кликнете. Ќе се појави скокачко копче со опција за 'Unset' кратенка. Кликнете за да ја деактивирате кратенката на тастатурата.

Откако ќе го направите ова, полето за кратенка ќе биде избришано. Нема начин автоматски да ја ресетирате кратенката на тастатурата до нејзината стандардна вредност, па ќе треба да запаметите што беше кратенка кога сакате повторно да го овозможите.

Овозможи кратенка на тастатура

За да овозможите кратенка на тастатура откако сте ја исклучиле / исклучите, отворете ги опциите на VLC. Одете до јазичето Hotkeys и во листата на кратенки, двоен-клик на оној што сакате да го овозможите повторно. Откако ќе се отвори дијалоговото поле, напишете ја кратенката што сакате да ја наместите.

Кратенки за тастатура, додека корисни можат да завршат со мешање со други апликации. Ова најчесто се случува кога комбинацијата на кратенки е онаа што се користи многу често. На пример, многу апликации, вклучувајќи апликации за облак-диск ќе се обидат да го поврзат копчето Print Screen со функцијата за екрани. Ако имате премногу апликации кои се обидуваат да ја преземат контролата врз овој посебен клуч, ќе треба да изберете еден од друг.

Скратен пат се случува често кога кратенката на тастатурата треба да биде универзална. Апликациите што работат во системската лента може да имаат универзална функција како оваа и тие се тип кој предизвикува судир. Ако не можете да си дозволите да ја оневозможите апликацијата со нејзината универзална кратенка на тастатура, ова е еден начин за решавање на судирот.

извор

реклами

Оставете Одговор

Вашата е-маил адреса нема да бидат објавени. Задолжителни полиња се означени *

Оваа страница користи Akismet за намалување на спам. Научете како се обработува вашиот коментар.