Како да го конфигурирате кластерот за повеќе јазли на Proxmox VE 4

Како да го конфигурирате кластерот за повеќе јазли на Proxmox VE 4

Proxmox VE 4 поддржува инсталација на кластери и централно управување на повеќе Proxmox сервери. Можете да управувате со повеќе Proxmox сервери од една веб-конзола за управување. Оваа функција е навистина корисна кога имате поголема фарма на сервери.

Карактеристики на Proxmox Кластерот:

  • Централизирано управување со веб.
  • Поддршка за повеќе методи за автентикација.
  • Лесна миграција на виртуелни машини и контејнери во кластерот.

За повеќе детали, ве молиме проверете Веб-страница на Proxmox.

Во ова упатство, ќе изградиме Проxmox 4 кластери со 3 Proxmox сервери и 1 NFS Storage server. Серверите Proxmox го користат Дебиан, серверот NFS користи CentOS 7. Складирањето на NFS се користи за складирање на ISO-датотеки, шаблони и виртуелни машини.

Предуслови

  • 3 Proxmox сервер

pve1
IP: 192.168.1.114
FQDN: pve1.myproxmox.co
SSH порта: 22
pve2
IP: 192.168.1.115
FQDN: pve2.myproxmox.co
SSH порта: 22
pve3
IP: 192.168.1.116
FQDN: pve3.myproxmox.co
SSH порта: 22

  • 1 CentOS 7 сервер како NFS складиште со IP 192.168.1.101
  • Датумот и времето се синхронизираат на секој сервер Proxmox.

Чекор 1 - Конфигурирај чување на NFS

Во овој чекор, ние ќе го додадеме носот за складирање на NFS за Proxmox и ќе дозволиме повеќе јазли на Proxmox да читаат и пишуваат на заедничкото складиште.

Пријавете се на серверот NFS со ssh:

ssh [заштитена од е-пошта]

Креирај нов нов директориум кој ќе го споделиме со NFS:

mkdir -p / var / nfsproxmox

Сега додајте ги сите IP-адреси на proxmox во конфигурациската датотека NFS, ќе ја уредим датотеката "извоз" со vim:

vim / etc / извоз

Поставете ја конфигурацијата подолу:

/ var / nfsproxmox 192.168.1.114 (rw, синхронизација, no_root_squash)
/ var / nfsproxmox 192.168.1.115 (rw, синхронизација, no_root_squash)
/ var / nfsproxmox 192.168.1.116 (rw, синхронизација, no_root_squash)

Зачувајте ја датотеката и излезете од уредувачот.

За да ја активирате новата конфигурација, повторно извезете го NFS директориумот и осигурете се дека споделениот директориум е активен:

exportfs -r
exportfs -v

Вчитај извоз на NFS.

Чекор 2 - Конфигурирај го домаќинот

Следниот чекор е да ја конфигурирате датотеката на домаќинот на секој Proxmox јазол.

Пријавете се во серверот pve1 со ssh:

ssh [заштитена од е-пошта]

Сега уредувајте ја датотеката со домаќинот со vim:

vim / etc / hosts

Осигурајте се дека pve1 е во датотеката, а потоа додадете pve2 и pve3 во датотеката на домаќинот:

192.168.1.115 pve2.myproxmox.co pve2 pvelocalhost
192.168.1.116 pve3.myproxmox.co pve3 pvelocalhost

Зачувајте ја датотеката и рестартирајте го pve1:

се рестартира

Следна pve2 - пријавете се на серверот со ssh:

ssh [заштитена од е-пошта]

Уредете ја датотеката на домаќинот:

vim / etc / hosts

додадете конфигурација подолу:

192.168.1.114 pve1.myproxmox.co pve1 pvelocalhost
192.168.1.116 pve3.myproxmox.co pve3 pvelocalhost

Зачувајте ја датотеката и рестартирајте го:

се рестартира

Следна pve3 - најава на серверот pve3 со ssh:

ssh [заштитена од е-пошта]

уредување на датотеката на домаќините:

vim / etc / hosts

сега додадете конфигурација подолу:

192.168.1.114 pve1.myproxmox.co pve1 pvelocalhost
192.168.1.115 pve2.myproxmox.co pve2 pvelocalhost

Зачувајте ја датотеката и рестартирајте го pve3:

се рестартира

Чекор 3 - Направете го кластерот на Proxmox серверот pve1

Пред да го создадете кластерот, проверете дали датумот и времето се синхронизираат на сите јазли и дека ssh-серверот работи на портата 22.

Влезете во серверот pve1 и создадете нов кластер:

ssh [заштитена од е-пошта]
pvecm создаде mynode

Резултатот е:

Генератор на клучеви за корекција на мотор на кластерот за корозија.
Собирање на 1024 битови за клуч од / dev / urandom.
Пишување корозивен клуч за / etc / corosync / authkey.

Командата објасни:

pvecm: Toolkit менаџер на кластер менаџер за Proxmox VE
се создаде: Генерирање на нова конфигурација на кластери
mynode: име на кластерот

Сега проверете го кластерот со команда подолу:

статус на pvecm

Проксимоски статус на јазол 1.

Чекор 3 - Додајте pve2 и pve3 во кластер

Во овој чекор, ние ќе го додадеме Proxmox јазолот pve2 во кластерот. Пријавете се на серверот pve2 и додадете во pve1 "mynode" кластерот:

ssh [заштитена од е-пошта]
pvecm додадете 192.168.1.114

додадете: додавање на јазол pve2 на кластерот што го создадовме на pve1 со IP: 192.168.1.114.

Додај јазол 2.

Потоа додајте pve3 во кластерот.

ssh [заштитена од е-пошта]
pvecm додадете 192.168.1.114

Додај јазол 3.

Чекор 4 - Проверете го кластерот Проxmox

Ако горните чекори се извршени без грешка, проверете ја конфигурацијата на кластерот со:

статус на pvecm

Проверете го статусот на кластерот Proxmox.

ако сакате да ги видите јазлите, користете ја командата подолу:

pvecm јазли

Прикажи листа на Проxмокс јазли.

Чекор 5 - Додај го уделот на NFS во кластерот Проxmox

Отворете го Proxmox серверот pve1 со вашиот прелистувач: https://192.168.1.114:8006/ и пријавете се со вашата лозинка.

Отворете го Proxmox UI

Можете да ги видите серверите pve1, pve2 и pve3 на левата страна.

Сега одете на ливчето "Складирање" и кликнете "Додај". Изберете го типот на складирање, ние го користиме NFS на серверот Centos.

Додадете складирање на NFS во Proxmox.

Пополнете ги деталите за серверот NFS:

Детали за серверот на NFS.

ID: Име на чување
сервер: IP адреса на складиштето
Извоз: Автоматски се открива заедничкиот директориум
содржина: Тип на содржина на складиштето
Јазли: Достапно на јазол 1,2 и 3
бекап: Макс бекап

Кликнете додадете.

И сега можете да видите дека складирањето на NFS е достапно на сите Proxmox јазли.

Подесување на проксмокс јазол

заклучок

Proxmox VE 4 поддржува кластери до физички јазли на 32. Централизирано управување со Proxmox го олеснува конфигурирањето на сите достапни јазли од едно место. Има многу предности ако користите класа Proxmox, на пример, лесно е да се мигрира VM од еден јазол во друг јазол. Можете да ги користите 2 Proxmox серверите за подесување на повеќе јазли, но ако сакате да поставите Proxmox за висока достапност, потребен ви е 3 или повеќе Proxmox јазли.

Оставете Одговор

Оваа страница користи Akismet за намалување на спам. Научете како се обработува вашиот коментар.

GTranslate Your license is inactive or expired, please subscribe again!