Категорија: Linux

Linux Најчесто поставувани прашања ресурс и упатства. Основни Linux упатства. Содржи вообичаени команди, скрипти, инструкции за инсталација и примери за конфигурација.

7 едноставни начини за ослободување на простор на Ubuntu и Linux нане

Кратко: Излегувајќи од вселената на вашиот Linux систем? Еве неколку начини на кои можете да го исчистите вашиот систем за да ослободите простор на Ubuntu и други дистрибуции на Linux базирани на Ubuntu. Со текот на времето, секој оперативен систем може да се преполни со додавање и отстранување на програмите. Ако ...

Како да инсталирате FreeType 2.8 во Ubuntu 16.04, 17.04

FreeType, слободна достапна софтверска библиотека за да се направат фонтови, достигна ослободување на 2.8. Еве како да го инсталирате преку PPA во Ubuntu. FreeType 2.8 има целосна поддршка за CFF2 и OpenType Variation Fonts, нова функција `FT_Face_Properties ', 25 повеќе скрипти додадени на авто-хинтер и ...

Креирај нов MySQL корисник и дозволи за грант во MySQL база на податоци

Во ова упатство ќе објасниме како да креираме нов корисник и да му доделиме дозволи на тој корисник во MySQL. MySQL е систем за управување со релациона база на податоци со отворен код (RDBMS) кој им овозможува на корисниците и апликациите да ги складираат, организираат и да ги превземаат своите податоци. Таа има пристап ...

Инсталација и подесување Harmattan Conky Theme во Ubuntu Desktop

Harmattan е збир на задебелени теми кои прикажуваат десктоп додаток на Ubuntu десктоп со информации за датумот и времето, временската прогноза, брзината на мрежата и користењето на системските ресурси. За оние кои сакаат да ја пробаат оваа замислена тема, тука е чекор по чекор како да се постави ...

Оваа Линукс Цел на Линукс ги обесхрабрува Мали Пи уреди

Кратко: Некои уреди од Raspberry Pi се подложни на малициозен софтвер кој ги заробува уредите за да ми ја криптовалентност. Ако го користите уредот Raspberry Pi со стандардниот инспектор за најава, вие сте изложени на ризик. Малициозен софтвер Линукс, Linux.MulDrop.14, кој ги инфицира уредите Raspberry Pi е откриен. ...

Инсталирајте Управувач за осветленост во Ubuntu 16.04 и повисоко

Контролорот за осветленост е едноставна алатка со отворен код за контрола на осветленоста, RGB и температурата на боите на вашите прикази во Linux. Тоа ви овозможува да ја смените осветленоста на подобар степен на контрола, почнувајќи од 1% до 100%! Треба да се спомене дека го менува сегашното ...

Вино 2.10 објавено со иницијален графички возач на Android

Објавувањето на развојот на виното 2.10 беше објавено пред еден ден. Со иницијалниот графички драјвер на Android, со користење на Windows апликации на Android конечно се приближува со виното. Вино 2.10 објави нагласува: Почетна верзија на Android графички драјвер. Поддршка за речник во WebServices. Голем број на Direct2D ...

Плазма десктоп 5.10 достапен за инсталирање во KUbuntu 17.04

Најновиот KDE Plasma 5.10 конечно беше направен во backports PPA, достапен за Kubuntu 17.04. Плазма 5.10 беше објавен пред една недела со следните карактеристики: Папка View е новиот стандарден приказ на работната површина. Среден клик за групирање / разделување на листата на апликации во панелот ...

Команди за терминали за проверка на информации за процесорот на Linux

Терминални команди за проверка на информации за процесорот на Linux. Команди за добивање информации за процесорот, како што се проверка на процесорот, информации за командните процесори, проверка на процесорите на процесорот и информации за меморијата на Линукс Убунту системот. Командата lscpu lscpu прикажува информации за архитектурата на процесорот. lscpu собира информации од архитектурата на процесорот од ...

Инсталирајте Qmmp Winamp-Like музички плеер на Ubuntu

Qmmp Музичкиот плеер е Winamp музички плеер за Linux Ubuntu. Qmmp 1.1.9 Music Player доаѓа со подобрена WASAPI поддршка и фиксни курсори поддршка во кожата кориснички интерфејс. Qmmp е популарен мултимедијален плеер сличен на музичкиот плеер на Winamp. Qmmp поддржува различни мултимедијални датотеки ...

Како да ја прилагодите осветленоста на екран во Linux Ubuntu

Како да ја прилагодите осветленоста на екранот во Linux Ubuntu Systems. Инсталирајте го Уредот за осветленост на контролорот и лесно ја контролирате осветленоста на Линуксот на Ubuntu на Линукс. Контролорот за осветленост ви овозможува да ја контролирате осветленоста на вашиот примарен и секундарен екран во Linux. Тоа е софтвер базиран придушување. Тоа ви овозможува да ...

Објавено од KDE Plasma 5.10 - Преземи и инсталирај го KDE Plasma 5.10

KDE Plasma 5.10 го прикажува папката View, која е новата стандардна Desktop. Таа носи некои икони стандардно и им овозможува на корисниците да ги ставаат сите датотеки или папки за кои сакаат да имаат лесен пристап. Контролите на нови медиуми се вклучени на екранот за заклучување што ја паузира музиката ...

Како да ја проверите брзината на интернет во Ubuntu користејќи командна линија

Како да ја проверите интернет брзината во Ubuntu користејќи speedtest-cli. Брзината на кликање на Ubuntu е метод за проверка на брзината на интернет во Ubuntu користејќи comamnd линија. Брзината-cli е интерфејс на командната линија за тестирање на пропусниот опсег на интернет со speedtest.net Speedtest-cli е скрипта напишана во Python ...

Како да инсталирате SquirrelMail на CentOS 7

Squirrelmail е еден од најпопуларните веб-базирани e-mail клиенти напишани во PHP. Таа има вградена чиста PHP поддршка за IMAP и SMTP и е дизајнирана да ги направи сите страници во чист HTML 4.0 без потреба од JavaScript, за максимална компатибилност во прелистувачите. Неговата ...

темнина 2.2.5 Released - Инсталирајте ја апликацијата Фотографија Workflow за црно-бело

осветлена 2.2.5 објавена. darknable 2.2.5 е петта верзија на bugfix за 2.2 серијата на темна апликација. darktable е апликација за работа со отворен извор за фотографирање и суровини програмери. Виртуелна светлосна и темна соба за фотографи. Ги управува вашите дигитални негативи во база на податоци, ви овозможува да ги гледате ...

Winamp како музички плеер "Qmmp" 1.1.9

Qmmp, Qt-базиран мултимедијален плеер, достигна 1.1.9 (и 0.10.9) порака со некои подобрувања во перформансите и поправени грешки. Qmmp 1.1.9 и 0.10.9 се различни верзии со истите промени. Qmmp 0.10.x е објавен за Qt4, а Qmmp 1.1.x е за Qt5. Промени во Qmmp 1.1.9 и ...

Bodhi Linux 4.2.0 издаден, капки поддршка за 32 бит PAE хардвер

Лесна дистрибуција на Линукс, Bodhi Linux 4.2.0 е ослободен, четири месеци по последната стабилна верзија. Најновата верзија на Bodhi Linux се напојува со Linux кернелот 4.10 и доаѓа заедно со стандардниот Swami Control Panel. Ова е порака за надградба со целта ...

Darktable 2.2.5 додава нови камери Поддршка [Како да инсталирате]

Апликацијата за работа со фотографија Darktable го достигна ослободувањето на 2.2.5 пред неколку дена со некои нови функции, поддршка за нови камери и различни поправени грешки. Според белешката за изданието, Darktable 2.2.5 додаде база на поддршка за следните уреди: Canon EOS 77D Canon EOS 9000D Nikon D500 (14bit-некомпресиран, ...

Како да инсталирате G'MIC 2.0 преку PPA во Ubuntu 16.04, 14.04 и повисоко

G'MIC, генеричка, проширена и рамка со отворен код за обработка на слики, го достигна новиот голем 2.0 порака. Еве како да го инсталирате во Ubuntu преку PPA. Тимот на IMAGE на истражувачката лабораторија GRAYC во Каен / Франција со задоволство го објави објавувањето на новиот ...